restauracja włoska Kraków

Nie możemy dyskutować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najporządniej. W najwyższym stopniu kultowymi włoskimi daniami są makarony i pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są nieraz dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Najlepsza włoska restauracja na Rynku Głównym   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w wielkim stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dość uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, aby stworzyć swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a także inne towary, jakie Włosi mogli sobie wyhodować lub ewentualnie kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie uwydatnia technikę.

Jakich produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i tanich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.